Od 21. do 25.10. jsme pro vás na prodejně od 10:00 h do 16:00 h. Osobní zkoušení na brněnské provozovně probíhají v tomto týdnu od pondělí do soboty (rezervace nutná). Těšíme se na vás! 

We can help you choose +420 604 372 734

Aren't you missing anything?

Nákupní košík

Close

No products in shopping cart

Plovací vesty pro malé psy

3156x read
Share this article

Srovnání a zkušenosti Moniky Šaling

Při čtení recenze o plavacích vestičkách, které testovali dobří plavci začátkem léta, se mi v hlavě zrodila myšlenka otestovat tytéž vestičky pejsky, kteří buď neplavou nebo mají špatný plavecký styl. Slovo dalo slovo a od MushGO domů dorazil balíček několika typů vestiček různých provedení, barev a výrobců. Tak s námi na Agility European Open a následnou dovolenou do Holandska jela speciální testovací taška s vestičkami.

Pejsci, kteří testovali plovací vesty:

  • Blackie – šeltie, 6 kg, téměř 12 let – plave ráda, ale vystrkuje z vody při plavání přední nohy
  • Ashley – šeltie, 5 kg, 9 let – plave dobře, ale bojí se
  • Zuri – šeltie, 5 kg, 2 roky – neplavec, do vody jde jen po bříško

Níže uvádím náš subjektivní názor na jednotlivé vesty. Praktické zkušenosti a ochotu našich pejsků v nich plavat, běhat a dovádět na břehu. Rozhodně doporučujeme i pro neplavce či špatné plavce vestu zakoupit, ať tu nebo onu. Ideál je kvalitní vesta za přiměřenou cenu. Všechny pejskům pomůžou pohybovat se ve vodě bezpečně. Mnohým vylepší plavecký styl či pomůžou získat důvěru v tak mocný živel jakým voda bezesporu je.

Vybrané plovací vesty pro srovnání

1. Hurtta - Plovací vesta Life Savior

2. Non-stop - Plovací záchranná vesta

3. Rukka - Plovací vesta Safety life

4. Ruffwear - Plovací vesta Float Coat™

5. Trixie - Plovací záchranná vesta

Zkouška plovací vesty „na sucho“

  1. Hurtta - Plovací vesta Life Savior – pro nás nebyla novinkou, doma máme a již několik let používáme předchozí model. Výrobcem uváděná velikost 5 –10 kg seděla perfektně všem třem holkám, ačkoliv Blackie má trochu delší tělo – výhoda pro ty, kdo chtějí jednu Hurttičku střídat u více psů, kteří jsou v uvedeném váhovém rozmezí. Zapíná se pod bříškem na suchý zip a přes něj ještě páskama, díky tomu jde použít na všechny psice bez složitého přenastavování, utahování či povolování upínacích pásků. Psovi nijak nebránila pohybu, nicméně je poměrně „buclatá“.
  2. Non-stop - Plovací záchranná vesta – tuto vestičku jsme před časem zakoupili pro naši neplavkyni Zuri, protože byla tenká, lehoučká, skladná a ne tak mohutná jako Hurtta (která této konkrétní fence vadila hned po obléknutí). Bohužel u této vestičky se velikosti lámou někde přesně mezi mýma holkama (velikost 3 je do 5 kg , velikost 4 od 6 kg) – pozitivní zůstává, že uvedené váhové označení opravdu odpovídá velikosti psa. Tudíž pro Ashley a Zuri potřebujeme velikost 3, Blackie se do stejné vestičky bohužel už nevejde a nedopne pásky pod hrudníkem. Zuri a Ashley velikost 4 zase je moc dlouhá, což jim trochu vadí při plavání.
  3. Rukka - Plovací vesta Safety life – také tuto vestičku mohu použít pro všechny svoje pejsky aniž bych potřebovala více velikostí, výrobcem uvedená velikost (S) odpovídá váhové kategorii 5 – 10 kg (o číslo menší velikost XS do 5 kg sice Ashley a Zuri také byla, nicméně Blackie se do ní už nevešla). Vestička se zapíná páskama pod bříškem, které jsou uschované a vypodložené chráničem do kterého zastrčíte přebytečnou délku pásků, takže pejsek je nikde necourá po zemi a nešlape si po nich. Vesta je hodně mohutná a po snadném přenastavení pásků ji využijete i pro více pejsků.
  4. Ruffwear - Plovací vesta Float Coat™ – tady jsem byla po zkoušce „na sucho“ hodně nadšená. Vestička je skladná, přestože není tak úplně tenoučká jako třeba Nonstopka. Upínací pásky mají na sobě důmyslně našité suché zipíky, do kterých zarolujete přebytečný pásek aby nikde neplandal. Také přední pásek lze zastrčit a nikde nečouhá ani upínací sponka. Jedna velikost (XS) sedí všem mým pejskům a odpovídá údajům, které uvádí výrobce. Pásky se snadno povolují a dotahují, takže lze dobře použít i pro více pejsků rozdílné konstituce.
  5. Trixie - Plovací záchranná vesta – zde přišlo velké zklamání už při zkoušení, naprosto neodpovídající velikosti tomu, co uvádí výrobce. Na hrudníkové části je navíc oproti ostatním jakýsi plovák, který nejspíš má pejskovi podpírat hlavu. Do vestičky velikosti XS pro pejsky do 12 kg moje maličkaté šeltie ani neprostrčily hlavičku. Mohla jsem sice povolit přední část, poté se však přišitý plovák posunul do boku a pejskovi překážel. O číslo větší velikost S (pro psy do 20 kg) byla naopak tak mohutná a dlouhá, že v ní byla šeltie jako ve skafandru, neschopná pohybu na suchu, natož ve vodě. Tato vestička tudíž s námi k moři ani nevyrazila a zůstala odložena v krabici.

Hurá s vestou do moře

  1. Hurtta - Plovací vesta Life Savior – při plavání vestička pejskům nikde nepřekáží, krásně sedí, nikam se neposunuje. Naši „bójku“ Blackie s předníma nohama nad vodou krásně srovná do požadované polohy, takže plave jako dobrý plavec a nepoznali byste, že bez vesty plavat neumí. Poskytuje dostatečnou podporu a evidentně tuto vestu si vybrala Blackie. Zurince ve vodě zdaleka tak nevadila jako na suchu a ačkoliv je neplavec, po jejím oblečení do vody dokonce sama vybíhala, aby byla u aportíku jako první, nicméně na nějaké to pobíhání na kraji jen po bříško jsme jí to museli sundat, protože jí to dost vadilo. Ešlinka je v této vestičce schopná ve vodě plavat tak dlouho, jak dlouho tam já budu stát a nevrací se v ní zpátky na břeh, což je velké plus když potřebujete, aby pejsek ve vodě plaval déle a budoval si tak lepší kondici.
  2. Non-stop - Plovací záchranná vestajasná volba pro našeho neplavce. Ačkoliv se jedná pouze o vestu „záchrannou“, přesto se díky ní naše Zuri naučila plavat a nebát se vody – ještě pár tréninků a bude z ní plavec. Vesta jí poskytuje dostatečnou podporu ve vodě, nepřekáží při plavání a neklade příliš velký odpor. Blackie tato vesta rovněž srovnala do správné plavecké pozice, nicméně zde bych v její velikosti potřebovala zkrátit upínací pásky, které na suchu courala po zemi. Ešlinku naše hra začala bavit a rovněž je v této vestičce ochotná plavat kolem mě dokud budu já ve vodě – na kondici ideální. Tuto jsme měli s sebou ještě u moře ve Španělsku a Ešly s ní nadšeně plavala i ve velkých vlnách. Vestička ji držela krásně u hladiny a tak ani velká vlna ji nezaskočila.
  3. Rukka - Plovací vesta Safety life – po přečtení první recenze jsem se na ni upřímně těšila, nicméně nakonec bych ji pro žádného svého psa nepořídila. Sice se krásně a snadno obléká, nikde nepřekáží, netlačí ani pejska nijak neomezuje, ze všech testovaných vestiček pejsky asi nejvíc nadnáší, bohužel ale také poskytuje největší
    odpor při plavání, takže i Ešly se mi v ní vracela často odpočívat na břeh a Blackie v ní vůbec nechtěla začít plavat. Zuri sice ochotně do vody vbíhala, ale také se rychle vracela na břeh.
  4. Ruffwear - Plovací vesta Float Coat™ – toto byl náš favorit „na suchu“, ale také stejně jako Rukka kladla při plavání poměrně velký odpor a psice se mi vracely na břeh. Bylo celkem jedno, zda jsem jim ji oblékla na začátku plavání nebo na konci, protože jsem si zprvu myslela, že jdou z vody ven, protože jsou už unavené. Na začátku plavání to bylo ale stejné. Blackie v ní sice do vody vyrazila, ale obratem se otáčela a vracela se zpátky. Zuri v této vestičce sama do vody ani nevyrazila, pokud jsem jí do vody donutila, okamžitě to otáčela a plavala ven ke břehu. Jedině Ashley by ji asi mohla mít, té nějak zásadně nevadila a plavala v ní stejně dobře jako v Hurttičce či Nonstopce.

 

raktické výhody a nevýhody

  1. Hurtta - Plovací vesta Life Savior – suchý zip mi na vestičce u dlouhosrstého plemene hodně vadí když se pes namočí, protože se na něj lepí chlupy, zvlášť při svlékání to pejska za ně tahá nebo když potřebujete vestičku nandat mokrému psovi – například při opakovaném koupání, což je pejskům poměrně dost nepříjemné. Vesta celkem rychle uschne, v pořadí jako druhá. Je skladná a nezabere příliš místa. Písek se na ni nechytá a po uschnutí lze snadno vyklepat a nikde se nedrží v záhybech.
  2. Non-stop - Plovací záchranná vesta – poměrně obtížně se utahují/povolují upínací pásky, takže já bych třeba pro více pejsků rozhodně přenastavovat pásky nechtěla. Pásky se pak nejspíš mají protáhnout očkama na protikuse vestičky pod bříškem, na což jsem nikdy neměla trpělivost když u vody musím obléknout 3 psy a všichni chtějí do vody, takže jsem je rovnou zacvakla bez protažení, což ničemu nevadilo. Vestička seděla a ani se nehla. Zadní kapsička na zipík je pravděpodobně na úschovu vodítka, protože jiný účel jsem nevymyslela. Písek jde sice snadno vyklepat z plochy vesty, ale drží se v poutkách odkud se tedy klepe velmi obtížně, takže dneska se na mě z ní opět kus Holandského písku vysypal. Z testovaných vestiček tato uschne jako první. Největší výhodu vidím v její skladnosti, která je pro mě hodně důležitá když musím s sebou balit vesty tři.
  3. Rukka - Plovací vesta Safety life – vesta je neskladná, zabere nejvíc místa a uschla v pořadí jako třetí. Je potřeba hlídat krytky pásků, abyste je někde cestou nevytratili. Na materiál se písek vůbec nelepí, po uschnutí jde snadno vyklepat. Drží se jen v krytkách upínacích pásků.
  4. Ruffwear - Plovací vesta Float Coat™ – na to, jak je vesta mohutnější, tak její střih umožňuje poměrně úsporné zabalení a nezabere příliš místa. Co se týká uschnutí po namočení, tato usychá až jako poslední, dokonce druhý den ráno je stále vlhká, zatímco ostatní vesty jsou již všechny suché. Materiál je ale fajn, písek z něj jde snadno vyklepat, nemá nikde příliš záhybů kde by se mohl držet. Horní ucho na vytažení psa z vody eventuální přidržení pejska je oproti ostatním podstatně menší, nicméně na „pidipsa“ obvykle stačí chytit ji dvěma prsty, což zvládne hravě každý.

Autorka článku

Monika Šaling

If you liked the article, don't forget to share!

We can help you choose +420 604 372 734

Cookies

We use cookies for the proper functioning of this e-commerce shop, to adapt the site content to your needs, for statistical and marketing purposes and to personalize advertisements from Google and other companies. By clicking "Accept All", you consent to their collection and processing, and we will provide you with the best shopping experience.

Your cookies settings

Here you can enable cookies according to your own preferences.You can change those settings any time in the future by clicking 'Cookie settings' link in our website's footer.

Necessary cookies help make a website usable by enabling basic functions like page navigation and access to secure areas of the website. The website cannot function properly without these cookies.

Preference cookies enable a website to remember information that changes the way the website behaves or looks, like your preferred language or the region that you are in.

Statistic cookies help website owners to understand how visitors interact with websites by collecting and reporting information anonymously.

These cookies are used by advertising and social networks, including Google, to transmit personal data and personalise ads to make them interesting to you.